Коментувати

Що Біблія говорить про багатство?

Бог – джерело всіх багатств.

Неправильне ставлення людей до особистого багатства.

Правильне ставлення до багатства, згідно з Біблією.

Божі заповіді про багатство.

Характеристика багатства.

Істинні багатства духовні.

 

Бог – джерело всіх багатств

Він володіє всім: "Бо Господня земля, і все, що наповнює її"(1 Кор 10:26 ).

Він дає багатство людям: "Щоб ти не сказав у серці своєму: "моя сила та міць моєї руки здобули мені ці багатства", але, щоб пам’ятав Господа, Бога твого, бо Він дає тобі силу здобувати багатства"(Повтор. Закону 8:17-18).

Бог вирішує, кому бути багатим, а кому бідним: "Господь робить убогим і збагачує, принижує Він та звеличує"(1 Самуїл. 2:7).

Незважаючи на те, що безбожні люди можуть стати багатими на короткий час за рахунок хабарів, лихварства, здирництва, крадіжок і т.д. ("Ще трохи, і не стане безбожного, і будеш дивитись на його місце, і немає його"(Псалом 36:10)), найкращий шлях до здобуття багатства – праведне життя перед Богом.

"Блаженний муж, який боїться Господа і міцно любить заповіді Його. Буде сильним насіння його на землі; рід праведних благословиться. Достаток й багатство у домі його, і правда його пробуває навіки"(Псалом 111:11-13)

Мудрість робить багатим.

"Довголіття – у правій руці її, а в лівій у неї – багатство і слава; шляхи її – шляхи приємні, і всі стежки її – мирні." (Прип. 3:16-17)

"Багатство і слава у мене, скарб, який не гине, і правда; плоди мої кращі за золото, і золото найчистіше, а користі від мене більше, ніж від срібла добірного." (Прип. 8:18-19)

Смирення перед Богом приводить до багатства: "За покорою слідує страх Господній, багатство і слава, і життя." (Прип. 22:4)

Неправильне ставлення людей до особистого багатства

Люди збирають його для себе: "Послухайте ви, багатії, плачте й ридайте над лихом своїм, що вас спіткає. Багатство ваше згнило, і одяг ваш міль поїла. Золото ваше та срібло заржавіло, і їх іржа буде свідчити проти вас, і з’їсть плоть вашу, як вогонь: ви зібрали собі скарб на останні дні"(Якова 6:1-3).

Стають жадібними і впадають у гріх: "А хто хоче багатіти, впадають у спокусу та в пастку, та в численні нерозумні й шкідливі пожадливості, що штовхають людей у прірву та погибель; бо корінь усього лихого є грошолюбство, якому віддавшись, дехто ухилились від віри й віддали себе на великі страждання."(1 Тим. 6:9-10).

Вірять у силу багатства: "Багатих у теперішньому столітті наставляй, щоб не високо думали про себе і сподівалися не на багатство невірне, а на Бога Живого, який дає нам усе на спожиток щедро; щоб робили добро, багатіли добрими справами, були щедрими та товариськими, збираючи собі скарб, як добру основу для майбутнього, щоб досягти вічного життя.(1 Тим. 6:17-19)

Стають пихатими: "Великою твоєю мудрістю та купецтвом ти помножив багатство твоє, і розум твій запишався багатством твоїм" (Єз. 28:5).

Відкидають Бога: "Вони їли, насищалися, товстішали і насолоджувалися з великої благодаті Твоєї; і стали неслухняними і обурилися проти Тебе, і знехтували Законом Твоїм"(Неєм. 9:25-26).

Правильне ставлення до багатства, згідно з Біблією

Допомога бідним: "Став же Закхей і промовив до Господа: Господи! Половину майна свого я віддам убогим, а кого скривдив був чим, поверну вчетверо. Ісус сказав до нього: нині прийшло спасіння до цього дому"(Луки 19:8-9 ).

Багатство сприяє умиротворенню: "Благословення Господнє – збагачує і смутку з собою не приносить"(Прип. 10:22)

Божі заповіді про багатство

Визнати Бога як його джерело: "Пам’ятай Господа, Бога твого, бо Він дає тобі силу здобувати багатство, щоб виконати Свій заповіт, який Він клятвою затвердив батькам твоїм."(Повтор. Закону 8:18).

Допомагати бідним: "Хто крав, надалі не кради, а краще працюй, створюючи своїми руками корисне, щоб було з чого виділяти нужденному."(Ефес. 4:28)

Не збирати скарби на землі: "Не збирайте собі скарбів на землі, де нищить їх міль та іржа, де злодії підкопуються й викрадають, але збирайте собі скарби на небі, де ні міль, ні іржа їх не нищить, і де злодії до них не підкопуються та не крадуть, бо де скарб ваш, там буде і серце ваше."(Мв. 6:19-21).

Не бути жадібними: "А розпуста та нечисть усяка й зажерливість нехай навіть не згадуються у вас, як належить святим."(Ефес. 5:3).

Не служити Богові й мамоні: "Ніхто не може служити двом панам: бо або одного зненавидить, а іншого буде любити, або для одного буде старатися, а іншим знехтує. Не можете служити Богові й мамоні. Тому кажу вам: не піклуйтеся за душу вашу, що вам їсти та що пити, ні про тіло ваше, у що одягнутися. Чи ж не більша душа за їжу, а тіло за одяг?"(Мв. 6:24-25).

Характеристика багатства

Воно недовговічне: "Тому що багатство не вічне"(Прип. 27:24).

Воно тлінне: "Знаючи, що не тлінним сріблом або золотом викуплені ви від суєтного життя вашого, що передане вам від батьків"(1 Петра 1:18).

Воно суєтне: "Людина самотня, і нікого немає: ні сина, ні брата немає у неї; а усій її праці немає кінця, і око її не насичується багатством." "Для кого ж я працюю і позбавляю душу мою блага? " "І це – суєта і марна праця!"(Еккл. 4:8).

Воно зваблює: "А посіяне поміж терен означає того, хто чує слово, але клопоти віку цього та омана багатства заглушають слово, і воно залишається без плоду"(Мв. 13:22).

Багатство не має сили:"Не допоможе багатство в день гніву, а правда ж спасе від смерті." (Прип. 11:4)

Багатство духовно небезпечне: "Ісус же сказав учням Своїм: по правді кажу вам, що тяжко багатому увійти до Царства Небесного; і знову кажу вам: легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому увійти до Царства Божого. Почувши це, учні Його надто здивувалися і сказали: хто ж тоді може спастися? А Ісус, поглянувши, сказав їм: людям це неможливо, Богові ж можливо все." (Мв. 19:23-26)

Істинні багатства духовні

Маючи Ісуса – маєш все: "Але, що для мене було перевагою, те заради Христа я вважаю марним. Та й усе вважаю марним заради переваги пізнання Христа Ісуса, Господа мого: для Нього я від усього відмовився, і вважаю все за сміття, щоб придбати Христа"(Филип. 3:7-8).

Благодать Божа приносить духовні багатства: "В Якому ми маємо відкуплення Кров’ю Його, прощення гріхів, через багатство благодаті Його, яку Він щедро дарував нам у всякій премудрості і розумінні ... І просвітив очі серця вашого, щоб ви зрозуміли, в чому полягає надія покликання Його… і яке багатство славного спадку Його для святих"(Ефес. 1:7-8,18).

Все в світі наше у Христі: "Тож ніхто не хвались людьми, бо все ваше: або Павло, або Аполлос, або Кифа, або світ, або життя, або смерть, або теперішнє, або майбутнє, – усе ваше; ви ж – Христові, а Христос – Божий."(1 Кор. 3:21-23).

Чи була вам корисна ця стаття? : 
Vote up!
Vote down!

рейтинг: 0


VCTV - официальный канал христианской церкви "ПОБЕДА": проповеди, видеотрансляции, информация о жизни церкви

Больше информации здесь

Прямая трансляция служений


Наш Господь завжди дає вихід навіть там, де його, здавалося б, немає

Проект: Є надія

Більше інформації

Відео проекту


Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу

Підбадьорення, молитовна підтримка!

Дізнайтесь більше